Jag har, tyvärr, inget växthus. Men om jag hade och det är tillräckligt stort för att inhysa ett träd skulle jag tveklöst välja ett olivträd.
Vi var tidigare (innan vi byggde nytt, dyrt hus
) ofta på en liten ö i Grekland. Var vi där på hösten vid rätt tidpunkt så plockade jag alltid lite oliver och tog med hem. Nedan följer det "recept"som användes på ön. Jag plockade bara kalamataoliver, men proceduren borde vara liknande för andra oliver.1. Plocka oliverna när ca 3/4 av oliven har mörknat och den andra delen fortfarande är grön. Oliven får inte vara helt mogen, då fäller (enligt uppgift när jag frågade varför) en del fett ut ur oliven och det vill man inte.
2. Skär ett litet men djupt kryss i änden av oliven där stjälken suttit med en vass kniv.
3. Lägg oliverna i kallt vatten. Låt dem ligga i 10 dagar och byt vatten varje dag.
4. Gör en lag av 1 del salt och 10 delar vatten. Rör tills saltet löst sig och låt oliverna ligga där i 5 dagar. Rör om lite då och då.
5. Skölj oliverna. Gör en lag av 1/3 vitvinsvinäger och 2/3 vatten och låt oliverna ligga där i 2 dagar.
6. Nu är olivernas bitterhet borta och det är dags att lägga in dem.
7. Lägg in oliverna på burkar tillsammans med skivad vitlök och kvistar av timjan och/eller lite rosmarin. Man kan förstås använda andra örtkryddor eller annat som t.ex. hel torkad eller krossad chili. Fyll upp med olivolja och en anings vinäger.
8. Låt stå på mörk plats tills nästa år, eller åtminstone några månader innan de äts.
9. Ät och njut! Bjud bara dina allra godaste vänner på denna delikatess.
Detta recept har jag gjort några gånger hemma med en påse nyplockade oliver med mig hem från Grekland. Plockar man utomlands så tänk på att lägga oliverna i vatten redan på plats eller så plockar du oliverna precis innan man åker hem.

Inga kommentarer:
Skicka en kommentar